Fyra finalister till Årets Assistent 2013

För tredje året i rad delas utmärkelsen Årets Assistent ut. Nomineringsjuryn har utsett fyra finalister bland alla förslag på assistenter. Förhoppningen är att utmärkelsen ska öka intresset för jobbet som personlig assistent och sätta fokus på hur den goda assistansen ser ut.

Personlig assistent är ett yrke som omgärdas av såväl förutfattade meningar som ett oförtjänt dåligt rykte. Det utmålas ofta som ett tillfälligt arbete med låg professionalism, något som i praktiken är en nedvärdering av en hel yrkeskår – dessutom en yrkeskår som utför ett sällsynt svårt och viktigt arbete. I verkligheten är jobbet som personlig assistent både krävande och omtumlande. Samtidigt är det också många gånger givande och berikande, och när allt fungerar som bäst ger jobbet möjlighet för både assistenten och brukaren att växa.

Vi på tidningen Assistans har genom åren funderat mycket på vilka pusselbitar som måste falla på plats för att det ska uppstå en situation där alla trivs och ges utrymme och möjlighet att blomstra som människor. Kort och gott: hur blir bra personlig assistans verklighet? Med utmärkelsen Årets assistent, vill vi sätta fokus på just detta. Vilka egenskaper hos personliga assistenter är det som ständigt återkommer i våra intervjuer på jakten efter den goda assistansen? Vilka krav ställer brukarna på sina assistenter? Hur hanterar en bra assistent sina många olika, och ibland ovanliga, roller och arbetsuppgifter? Utmärkelsen Årets assistent är tänkt att inspirera och engagera.

Många brukare, anhöriga och arbetsgivare har i år, liksom tidigare år, nominerat sina assistenter och vi är glada över att vi har fått in så många bra förslag. Efter den första gallringen har nomineringsjuryn kommit fram till fyra finalister som presenteras här nedanför. Av dessa fyra kommer huvudjuryn, bestående av representanter från tidningen Assistans, Intressegruppen för assistanssamordnare IFA, och Privata assistanssamordnares riksorganisation PARO utse Årets Assistent som presenteras i nästa nummer av tidningen Assistans.

Finalisterna till Årets Assistent 2013 är:

• Linda Dahlberg, Västerås

• Ann-Katrin Nordbäck, Västerås

• Elisabeth Östensson, Köping

• Ida Ullvin, Västerås