Hög tid att nominera till Årets Assistent 2013

Har du en personlig assistent som gör ett fenomenalt jobb? Då är det hög tid att nominera den personen till utmärkelsen Årets Assistent 2013. Nomineringen skall vara inne senast den 30 juni.

I dag jobbar ungefär 70 000 personer hel- eller deltid som personliga assistenter i Sverige. Det är en stor yrkesgrupp, men den är ofta bortglömd i debatten. Därför tycker vi på Assistans att det är viktigt att lyfta den personliga assistansen och därför delar tidningen ut utmärkelsen Årets assistent en gång om året.

Tidningen Assistans inbjuder brukare och anhöriga att en gång om året nominera en personlig assistent, eller ett helt arbetslag som gör ett extra bra jobb.

I nomineringarna ser vi gärna att sådana egenskaper som brukaren eller den anhöriga tycker är särskilt viktiga hos en assistent, och en motivering varför just den aktuelle assistenten eller arbetslaget är så bra.

När alla nomineringar kommit in sätter sig vår jury ner och går igenom alla bidrag och utser finalisterna. Här är motiveringen från brukaren särskilt viktig. Finalisterna presenteras i tidningen under hösten. Vinnaren presenteras därefter i november.

 

Men kan man verkligen tävla i personlig assistans?

Självklart inte. Vi på tidningen Assistans ser inte heller utmärkelsen som en tävling där vi utser den bästa assistenten i landet. Istället ser vi utmärkelsen som ett bra sätt att lyfta fram duktiga och engagerade mäniskor som kan fungera som inspiration för andra i deras arbete.

 

Titta på listan här nedan. Har du en personlig assistent som är lyhörd, respektfull och professionell, en assistent som verkligen gör din vardag enklare och bättre. I så fall tycker vi att du skall nominera honom eller henne till utmärkelsen Årets assistent. Skriv ner namnet på din assistent och en beskrivning av varför du tycker att han eller hon bör utses till årets assistent. Ta hjälp av ledorden nedan i din motivering och förklara för oss på vilket sätt som just din assistent svarar upp mot dessa.

Skicka din nominering till info@justmedia.se senast den 30 juni. Märk ditt mail med Årets Assistent.

 

■ Lyhördhet

Ett ord som ständigt återkommer i diskussioner om personlig assistans. Det handlar helt enkelt om förmågan att känna in och lyssna av andra människor. Att kunna läsa mellan raderna, om man så vill.

 

■ Integritet

Det vill säga en förmåga att sätta gränser och förstå var det egna ansvaret börjar och slutar. Som personlig assistent befinner man sig ofta oerhört nära en annan människa, därför är det viktigt att visa integritet och förstå att man bara är ett ”redskap” i vissa situationer.

 

■ Respekt

Ett ord som fått lite olika betydelser under senare år, men här skall det förstås i en mer ursprunglig bemärkelse. Att visa respekt är detsamma som att behandla sina medmänniskor värdigt och som mogna självständiga individer.

 

■ Kunskap

Det vill säga kännedom om brukarens funktionshinder och om de lagar och regler som gäller kring jobbet som personlig assistent. Här gäller det som assistent att våga stå upp och kräva att man får den utbildning och den kunskap som behövs för att klara jobbet.

 

■ Servicekänsla

Det vill säga en vilja att ställa upp och hjälpa till utan att bli ombedd.

 

■ Professionalitet

Många föreställer sig att den personliga assistenten är en sorts kompis. Och det kan säkert vara bra i vissa situationer, men som assistent är man aldrig först och främst kompis utan assistent. Det gäller att inse skillnaden och alltid ha sin profession i fokus.

 

■ Öppenhet

Som personlig assistent är det mycket viktigt att kunna kommunicera med sin brukare, med sina kollegor och med sin arbetsgivare. Om man saknar förmågan att kommunicera på ett bra sätt blir det lätt missförstånd och problem.